Wat je nog niet wist over pepernoten!
De pepernoot, het sinds jaar en dag bekende en favoriete lekkernij in Nederland dat volop gegeten wordt rond de periode van Sinterklaas. De kleine bruine bolletjes (al dan niet met chocolade overgoten) liggen al sinds de herfst in de winkels en ook de Broodbakshop verkoopt weer volop pepernotenmixen. Maar waar komen die gekke kleine bolletjes nou vandaan? En waarom eten wij eigenlijk alleen rond Sinterklaas pepernoten?
De geschiedenis van de pepernoot
Al in de 16e eeuw werd er rond het Sinterklaasfeest lekkers uitgedeeld aan brave kinderen in Nederland. Ook de pepernoot behoorde tot de verwennerij, samen met de andere cadeaus. Pepernoten zijn zelfs al afgebeeld in taferelen op hele oude schilderijen. Toen waren ze alleen niet rond maar vierkant gebakken, de pepernoten zagen er uit als brokjes en smaakten ze een beetje naar ontbijtkoek. Dit zijn de enige echte originele, ouderwetse pepernoten.
De pepernoot zoals we haar nu kennen is gemaakt met speculaaskruiden. Eigenlijk zijn de, nu rond gebakken pepernoten meer "kruidnoten". Ten tijde van de VOC ruim 300 jaar geleden waren er inkopers die voor het eerst specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen uit het verre Oosten haalden. Hiervan maakte men speculaaskruiden. Het recept voor de pepernoot ofwel kruidnoot staat dan ook pas sinds de 19e eeuw in onze kookboeken.
Wordt de Pepernoot alleen gegeten rond Sinterklaas?
Rond de 18e eeuw werden pepernoten meer gegeten als een lekker tussendoortje. Er werd gedurende het hele jaar van gesmuld. Pas rond de 19e eeuw werd het een echt Sinterklaas lekkernij. Maar waarom dan vraag je je af? Omdat in die tijd de traditie rond Sinterklaas vele malen uitgebreider werd en het langzamerhand ook traditie werd om pepernoten alleen rond Sinterklaas uit te eten. Wist je trouwens dat verliefde stelletjes vroeger rond de Sinterklaastijd speculaaspoppen maakten voor elkaar? Als de ander de speculaaspop aannam dan wist je dat de liefde wederzijds was.