Wijn en brood
Liefhebbers van wijn én brood weten het allang: deze twee heerlijkheden gaan prima samen!
Ik drink graag een glaasje goede wijn en dat doe ik overwegend ’s avonds. Toch is wijn bij de lunch
ook best lekker. Volgens mijn man zelfs een must en ik doe meestal gezellig mee. Voordat je
vreemde gedachten krijgt over ons alcoholgebruik, we drinken alleen in het weekend wel eens een
glaasje bij de broodmaaltijd ;-)
Zal ik het doen?
Feit is dat ik steevast denk ‘Hm, zal ik het doen?’ Vervolgens zegt mijn man ‘Ah joh, doe gezellig
een glaasje mee.’ Waarna ik natuurlijk overstag ga. En eerlijk is eerlijk, ik krijg er nooit spijt van! De
wijn die hij heeft uitgezocht past doorgaans prima bij het brood en ik geniet er dan ook echt van.
Soms kan het best fijn zijn om je te laten overhalen.
Stokbrood en wijn
Frankrijk is natuurlijk het grote voorbeeld voor ‘wijn bij brood’ niet in de laatste plaats omdat het
daar al eeuwenlang een gewoonte is. Ze drinken echt óveral wijn bij. Bij een lekker knapperig
stokbroodje wordt een mousserende wijn aangeraden. Denk hierbij aan een Champagne Blanc
des Brut of een Crémant de Bourgogne. Hou je niet van bubbels dan is een Chardonnay een prima
alternatief.
Welke wijn bij welk brood?
Persoonlijk denk ik dat je zelf het beste kunt uitproberen wat je het lekkerst vindt. Er zijn zoveel
verschillende broodsoorten en zoveel verschillende wijnen en wijn heeft invloed op de smaak van
brood en vice versa. Maar over het algemeen drink je bij de lunch een frisse en lichte wijn, zodat
de wijn de lunch niet gaat overheersen. Hou ook rekening met het beleg dat je erbij serveert.
Serveer je vleeswaren, dan is een droge rosé een aanrader vind ik zelf. Bij de slijterij vragen we
ook vaak om advies als we eens iets willen proberen.
Balans
Wat ik zelf heb ondervonden is hoe zwaarder het brood, hoe lichter de wijn. En als je een wat
lichter of luchtiger brood serveert, dan kan er wel een wat fruitiger wijn bij, maar niet té zwaar. Het
is niet de bedoeling dat je na de lunch de hele middag uit de running bent omdat de wijn te zwaar
was. Uiteindelijk gaat het om de juiste balans te vinden tussen het brood en de wijn die je daarbij
nuttigt.
Nu ik er zo over schrijf denk ik dat we dit weekend weer eens een stokbrood met wijn lunch gaan
doen en ik weet al precies hoe dat gaat. Als ik ’s morgens mijn prachtige rode stokbroodvorm - ik
ben echt dol op dat ding ook omdat de kleur zo mooi is, maar dat terzijde - uit de kast haal zie ik
mijn man al sluiks kijken en bedenken of hij nog een wijn heeft liggen die erbij past. Zo niet, dan is
hij snel vertrokken naar de slijterij en komt als een kind zo blij weer terug met een flesje. Als ik
mooie, gelijkmatige plakken gesneden heb met de stokbroodplank - toch een beetje autistisch? -
zitten we een paar uurtjes later te genieten van een broodje met een wijntje.
Wat kan het leven soms toch simpel en heerlijk zijn!