Sluiten

Categorieën

Filters
    Team - Broodbakshop.nl - Zaterdag 30 Januari 2016

    Zelf brood bakken in een bakblik? Zo vorm je het deeg

    Broodbakken met een bakblik in 12 stappen

    Ben je ook nieuwsgierig hoe je nu eigenlijk het brooddeeg voor bijvoorbeeld een busbrood moet vormen? In dit artikel staat stap voor stap uitgelegd hoe dit vormen van het deeg in zijn werk gaat. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Behandel het brooddeeg wel met enige respect, want alleen dan zul je beloont worden met een mooi gevormd en gerezen zelf gebakken brood.

    Naar een idee van: Lekkertafelen

    Voorbereiding, deeg maken

    • 500 gram spelt-volkorenmeel
    • 10 gram bakkerszout
    • 7 gram instantgist
    • 1 eetlepel suiker of honing
    • 2 eetlepels boter
    • 300 ml lauwwarme melk
    • Topping: zonnebloempitten, sesamzaadjes, speltvlokken, maanzaad
    • Chicago Metallic mini loaf pans (set van 4) 15 x 8 x 6 centimeter

    Het deeg ongeveer 10 minuten goed kneden, 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen en dan in 4 porties verdelen, voor ieder broodbakblikje één.

    In 12 stappen zelf je brood bakken

    1. Bol alle porties brooddeeg een beetje op en laat de bolletjes even rusten
    2. Neem een bol deeg en rol deze uit tot een ovaal
    3. Vouw vervolgens eerst de linkerkant tot over het midden en vouw dan de rechterkant daar overheen
    4. Druk het brooddeeg voorzichtig aan
    5. Rol het deeg met een deegroller uit tot een langwerpige lap die maximaal net zo breed is als je broodbakblik
    6. Rol vervolgens het brooddeeg op, druk het eerste randje goed aan zodat er geen lucht tussen blijft, dit om geen gaten in je brood te krijgen, rol door tot dat al het deeg opgerold is
    7. Leg de deegrol met de naad naar boven en druk de naad goed aan met de muis van je hand
    8. Leg de rol met de naad naar beneden voorzichtig in het broodbakblik, maak de bovenkant van het deeg iets vochtig met water of melk en strooi er tevens wat kruiden, zaden, pitten of vlokken overheen en druk deze heel licht aan
    9. Behandel zo alle stukken (bolletjes) deeg, zodat alle vier de broodvormen gevuld zijn en dek de bakvormen af met een stukje plastic of theedoek
    10. Laat het product dan bij kamertemperatuur nog één uur rijzen
    11. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius. Haal de theedoeken van de broodbakvormen en schuif de bakblikken op een rooster in het midden van de oven
    12. Bak de broodjes in ongeveer 20 á 25 minuten goudbruin, haal het brood uit de bakblikken en laat ze op een rooster goed afkoelen

    Eetsmakelijk!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »