Sluiten

Categorieën

Filters
    Team - Broodbakshop.nl - Zondag 30 November 2014

    Zelf gebakken brood is om van te smullen!

    Knapperig vers zelf gebakken brood, warm uit eigen oven, is om van te smullen. Zelf brood bakken is dubbel genieten, dus verras je familie en vrienden met brood uit eigen oven. Bekijk hier enkele leuke en lekkere recepten.

    Brood is je basis

    Iedereen is er meer dan gek op, brood. We eten het graag 's ochtends aan het ontbijt en 's middags bij de lunch. In het zuiden van Europa is brood zelfs een vast onderdeel van de avondmaaltijd. Brood bestaat uit een mengsel van de ingrediënten: meel, water, zout en gist. Tarwemeel is het  meest bekende ingrediënt in brood, maar de thuisbakker kan ook van andere graansoorten zelf brood bakken. Denk maar eens aan het populaire speltbrood (gezond en goed voor de lijn) of het traditionele roggebrood. Ieder land heeft zijn eigen tradities als het gaat om brood, dit gaat van zoete witte broodjes tot en met stevige volkorenbroden.

    Oerbrood en bierbrood

    Het ontstaan van zelf bakken van brood gaat alweer heel wat jaren terug in de tijd. De oermensen maalden planten en wortels fijn om ze op een steen in het vuur af te bakken tot een primitief platbrood. Jaren later gebruikte de mens gemalen granen, die met water vermengd werden tot een papje, om brood van te bakken. Toen de mens ontdekte dat je brood kon laten rijzen door bier aan het deeg toe te voegen, was het moderne brood zoals wij het nu kennen geboren. Bier bevat namelijk gist dat ervoor zorgt dat er luchtbellen in het beslag ontstaan. Zo krijg je een luchtig brood. Tegenwoordig gebruiken de (thuis) bakkers bakkersgist in plaatst van het vroeger gebruikte bier. Hoe bak jij het liefst?

    Zelf brood bakken

    Het belangrijkste bij het thuis bakken van een overheerlijk brood is het proces van rijzen. Als bakker moet je de gist de tijd gunnen om zijn werk te doen nadat je klaar bent met het kneden van het deeg. Dit doe je door het deeg afgedekt met een schone theedoek op een warme, liefst een vochtige plaats te laten rusten. Uiteraard kan dit ook in een rijskast met behulp van rijsmandjes. Bak je niet met de hand maar met een broodbakmachine? Dan is het helemaal eenvoudig, de broodbakmachine die doet zowel het kneden als het rijzen en bakken automatisch.

    Oud brood

    Als je zelf gebakken brood niet meer lekker vers is om te eten kun je het oude brood nog prima even opbakken in de oven of in een broodrooster. Dan smaakt het oude brood weer lekker vers. Van oudbakken brood kun je ook heel goed zelf paneermeel maken door het te roosteren in de oven en te vermalen tot kleine broodkruimels. Wat ook een lekkere optie is, is om je oude brood te verwerken tot wentelteefjes. (Oud) brood weggooien hoeft dus niet meer!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »