Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - Broodbakshop - Zaterdag 6 Augustus 2022

  Zelf pastasalade maken tijdens de Sneekweek

  Makkelijke maaltijd

  De Sneekweek is weer begonnen! En in dat weekend gaan we al 12 jaar ieder jaar naar vrienden die daar wonen. De rest van het jaar heb ik niets met boten, maar vind het bewonderenswaardig hoe deze vakmensen razendsnel laveren, overstag gaan en soms tegen beter weten in verbeten doorstrijden ook als er weinig wind staat. Het lijkt een levend kunstwerk, te zien hoe de kleine mannetjes en vrouwtjes op die schepen in de verte zich bewegen, druk heen en weer lopen, kreten roepen naar elkaar en in de touwen hangen. Dat door een verrekijker te aanschouwen is fascinerend.

  Goed eten

  We gaan op de fiets naar de Sneekweek en na een dagje boten aanschouwen keren we naar huis terug om te eten. In de avond gaan we het centrum in, wat altijd beregezellig is! En .. natuurlijk moet er goed gegeten worden. In het begin kookte onze vriendin of haalde ze een afhaalmaaltijd. Koken is niet haar ding en dat merk je aan alles. Het is net niet gaar, smakeloos of te donker gebakken. Of de combinaties zijn bijzonder (en dan niet in positieve zin). In ieder geval, het kost haar moeite en ze raakt er gestresst van. Dus toen ik zei ‘Joh, omdat wij hier ieder jaar mogen komen, zorg ik op zaterdag voor het eten.’ Kon ze me wel zoenen, ze vond het stom om me zelf te vragen en was opgelucht dat ik het voorstelde.

  Pastasalade met zalm

  Ik probeer ieder jaar iets te verzinnen wat lekker, speciaal en vooral makkelijk is. Een combinatie die niet altijd eenvoudig is, maar wel te doen zoals een lasagne, Spaanse maaltijdsoep en een Jambalaya. Dit jaar maak ik pastasalade met gerookte zalm. Fris en romig tegelijk en eenvoudig te maken. Het pastadeeg maak ik zelf, waardoor het toch wel wat meer werk is dan gebruikelijk.

  Zelf pasta maken

  Voor pastadeeg gebruik pastabloem, waarmee je heel makkelijk een fijn deeg maakt. Ik vind het heel leuk mijn pastamachine weer eens te gebruiken. Het is een handig ding en ik gebruik hem veel te weinig, echter voor de salade heb ik geen platte vorm of slierten nodig. Maar als ik toch bezig ben .. maak ik extra deeg en haal het door de machine om taglione te maken en lasagnevellen die ik invries. In het boekje ‘Pasta van het huis’ staan ook leuke recepten om pasta en saus te maken.

  Gerolde stukjes

  Voor de salade rol ik lange slierten van het deeg met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Vervolgens snij ik het in stukjes van ongeveer 2,5 centimeter. En dan komt het .. rechte stukjes nemen de smaak van de ingrediënten minder goed op op de een of andere manier. Dus ik leg de stukjes neer en rol een vork eroverheen om inkepingen te maken en dat doe ik zo snel mogelijk na het snijden. Het moet niet te diep, maar wel duidelijk gevormd zijn. Het is best wat werk en soms denk ik ‘een pak fussilli was ook handig geweest’, haha.

  Recept

  De pasta kook ik in de morgen voor we naar Sneek gaan. Voor de salade gebruik ik per persoon:

  300 gram gerookte zalm per persoon, twee avocado’s, een frisse harde appel, 1,5 el citroensap, 2 el koriander, 1 of 2 el citroenmayonaise en een beetje mosterd naar smaak en suiker naar smaak. Wat ook lekker is om erdoor te doen is een heel fijn gesnipperd uitje (heel fijn omdat anders de smaak te overheersend is, je moet het nét proeven zeg maar), cherrytomaatjes in vieren gesneden, halfzacht gekookte eieren in stukjes of wat gesneden bosui om eroverheen te verdelen. Alles behalve de zalm, snijden en mengen en daarna de pasta erdoor. Dit kun je in de ochtend al klaarmaken. Vlak voordat we aan tafel gaan doe ik de zalm er pas door, dan blijft deze mooi van structuur en blijft de smaak intact.

  En natuurlijk serveren we er brood bij. Een lekker Italiaans broodje uit de broodbakmachine, ik maak het mezelf makkelijk.

  Wijntje erbij

  Mijn man zorgt voor een passend wijntje, de pasta en ingrediënten staan klaar en wij gaan lekker genieten met de wind in de haren en zoeken de gezelligheid op! En met de wind in de haren betekent eigenlijk ‘vreselijk verwaaid kapsel’, dus ik moet ook nog even een soort doek voor mijn haar zien te ritselen. Addio!

   

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    De webwinkel is tijdelijk gesloten. De klantenservice is uiteraard bereikbaar voor eventuele vragen op: [email protected] Verbergen