Sluiten

Categorieën

Filters
  Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 3 December 2021

  Zelf taaitaai-poppen bakken, 5 tips!

  Taaitaai. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ten eerste omdat ik er niet dol op ben. Vaak neem ik uit beleefdheid een stukje als ik ergens op visite ben. En ook al kies ik de allerkleinste uit de trommel taaitaai poppen, ik kauw me evengoed vaak helemaal stuk op die taaie dingen, haha. En ten tweede omdat ik daarna altijd moet flossen want het plakt zo! Heb een keer in de Blokker rondgelopen met een stuk taaitaai op mijn tanden. Niemand die er wat van zei natuurlijk…

  Mijn man is er dol op!

  Mijn man is echter dol op de taaie kaakjes en aangezien de liefde van de man door de maag gaat, trakteer ik hem met Sinterklaas altijd op zelfgebakken taaitaai. De eerste keer dat ik hem ermee wilde verrassen was geen succes overigens, het was zo hard geworden dat ik hem er wel blauwe plekken mee kon slaan. Gelukkig hadden we op dat moment geen ruzie ;) Hij heeft me wel heel hartelijk uitgelachen en dat was voor mij dan weer de reden om het toch goed te kunnen. Zo kwam er toch nog iets goeds uit de mislukking, want tegenwoordig ben ik meester-taaitaai bakker! 

  Anijs of gestampte muisjes

  Als recept gebruik ik een basisrecept van de AH. Als je echt authentieke taaitaai poppen wil maken, kies dan in ieder geval een recept uit waarin anijs of gestampte muisjes zijn verwerkt voor de echte taaitaai smaak.

  Tips

  Omdat taaitaai poppen bakken niet zo makkelijk is als bijvoorbeeld kruidnoten, heb ik een paar handige tips voor je.

  1. Wil je wel taai maar niet té, vervang de helft van de bloem dan door roggebloem. Het maakt het koekje wat steviger en minder plakkerig zonder dat de smaak verloren gaat.
  2. Het deeg plakt nogal (erg) dus zorg ervoor dat je vóór ieder koekje dat je modelleert je handen bebloemd. Je moet ze niet lang voor consumptie maken want dan worden ze naast taai ook nog eens slof en dat is dubbel irritant. 
  3. Bij de meeste recepten staat dat het deeg minimaal een uur in de koelkast moet staan. Maar een hele nacht is beter, dan trekken de smaken er goed in en is de honing niet zo zacht. Het duurt even maar dan heb je wel beter resultaat.
  4. Maak de koekjes niet te dun. Het is niet voor niets dat het vaak van die dikkige poppetjes of pepernoten zijn. Als ze te dun zijn dan worden ze te snel gaar en hard en mis je dat taaie wat bij het koekje hoort. Enne .. voor het geval je het niet wist, echte pepernoten zijn eigenlijk kleine bolletjes taaitaai.
  5. Tip van oma: doe bij de zak met taaitaai poppen een stuk brood, dan drogen ze minder snel uit. Het principe is simpel, want het brood droogt uit en het vocht wordt vervolgens opgenomen door de taaitaai.

  Speculaaskruiden cadeau

  Wil je er nog een speciaal tintje aan toevoegen? Maak dan zelf de speculaaskruiden, dit is heel eenvoudig te doen. De truc is om de juiste balans te vinden tussen de verschillende kruiden. In de speculaaskruiden gaan: kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Ook kun je naar smaak anijszaad, foelie of korianderzaad toevoegen voor een eigen signatuur. Heb je uitgezocht welke verhouding je zelf het lekkerst vindt? Dan geef ik je nog een tip. Doe een flinke hoeveelheid van je eigen mengsel in een mooi potje en geef er een recept en de ingrediënten voor een appeltaart of iets anders waar speculaaskruiden in gaan en je hebt een super-origineel cadeau!

  Vooruit nog één tip.

  Tenslotte geef ik je nog een laatste tip mee. Hou je net als ik ook niet van taaitaai, overgiet ze dan met een flinke laag chocolade. Wel veel minder gezond natuurlijk, maar dan zijn ze tenminste nog te weg te krijgen ;) Melkchocolade past het beste bij taaitaai qua smaak.

  Succes met bakken!

  Recepten & Blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »