Zoete broodjes bakken met Valentijn
Söta bröd
Misschien ben je er wel eens geweest of wil je er graag een keer naartoe: Zweden. Je kent ze vast
wel, die mooie beelden van serene bergen en witte sneeuw. Van kou en zonneschijn, kunst en
architectuur, van lekker eten en de relaxte sfeer.
Gezellig zoet
Maar wist je ook dat de Zweden echte zoetekauwen zijn? Dat is waarschijnlijk de reden voor de
bloeiende patisserie cultuur die het land rijk is. De mensen zoeken de gezelligheid en zoetigheid
bij elkaar en het perfecte voorbeeld daarvan is een typisch Zweedse traditie: fika.
Meer dan koffie en een bammetje
Fika is een samenkomst halverwege de ochtend of middag voor koffie met daarbij een zoet
broodje. ‘Nou gewoon koffiepauze toch?’ zul je misschien denken, maar het is toch echt meer dan
een kopje koffie in een papieren bekertje met een bammetje kaas uit de broodtrommel. Er zijn
zelfs bedrijven die vastleggen dat hun werknemers recht hebben op een Fika-pauze! Je begrijpt,
het hoort er echt bij en alle Zweden, ongeacht leeftijd, afkomst of geslacht houden vast aan de
gewoonte om met vrienden, collega’s of familie deze traditionele break te nemen. ‘Låt oss ta en
fika!’ ligt dan ook bij de meeste Zweden voor op de tong.
Fika en Valentijn
Als amateur bakker vind ik dit natuurlijk heel interessant en Valentijnsdag is dé aanleiding om weer
eens een fika break te doen met mijn man. Dit jaar valt Valentijnsdag op maandag — dat is wel
jammer - maar we nemen een voorproefje en doen het gewoon op zondag. Zoete broodjes op bed
en een filmpje had ik gedacht. En ach, de kids doen waarschijnlijk in de middag gezellig mee voor
een tweede fika. Niks geen cadeaus ofzo want we weten na al die jaren wel dat we om elkaar
geven, gewoon een gezellig moment met elkaar.
Hét boek: Zweedse broodjes
Ex-sterrenchef en eigenaar van een bakkerij en patisserie nabij Stockholm, Daniel Lindeberg heeft
een boek uitgebracht genaamd ‘Zweedse broodjes’ met daarin heerlijke recepten voor zoete
broodjes. Verrassende en zoete combinaties met o.a. kaneel, vanilleroom, kardemom, appel,
saffraan en marsepein laten je het water in de mond lopen als je er alleen al aan denkt.
Lekker bezig!
In meerdere opzichten vind ik het heerlijk om deze zoetigheden te maken. Het is zó rustgevend om
lekker bezig te zijn met verschillende dingen tegelijk en je even te onttrekken aan het dagelijks
leven. Ook zijn de geuren die tijdens het voorbereiden en bakken vrijkomen zeer aangenaam en
geven rust en een warm gevoel. En natuurlijk moet alles tussendoor geproefd worden en afgelikt,
het liefst direct van de lepel. Ik weet het, niet echt hygiënisch maar zo veel lekkerder dan keurig
van een theelepeltje ;-)
Terwijl ik ermee bezig ben zie ik het al voor me: een groot dienblad met een kan ouderwetse
filterkoffie en Zweedse aardewerken mokken, een bloemetje erbij en een schaal met verschillende
lekkernijen die allemaal geproefd moeten worden. Oh en natuurlijk een man die er ook blij van
wordt, je zou bijna vergeten dat ik het voor hem doe.
Zoete broodjes bakken voor Valentijnsdag is altijd een goed idee!