Zuurdesembrood bakken, je begin met het maken van een goede starter
Zuurdesembrood is heerlijk brood dat vol van smaak is. Als je eenmaal een goed gebakken zuurdesembrood hebt geproefd, wil je echt niet anders meer! Het zelf bakken van een zuurdesembrood is totaal niet lastig en voor iedere thuisbakker haalbare kaart. Het enige wat je nodig hebt is meel, water en tijd, maar zeker niet je eigen tijd! Met onderstaande tips kan het bijna niet misgaan.
Hoe werkt het zuurdesembrood bakproces?
Zuurdesembrood is brood dat bereidt wordt zonder gist. De gisten en bacteriën in een verzuurd mengsel van meel en water – ook wel de desem, starter of chef genoemd - zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen. Dus het is belangrijk eerst zuurdesem starter te maken. Zodra de zuurdesem starter klaar is, dan kun je de rest van je leven bijwijze van zelf brood bakken. Naast een goede starter is het een kwestie van goed afwegen, mengen, de klok in de gaten houden en het zuurdesemdeeg af en toe vouwen. Als je een broodbakmachine gebruikt is kneden niet nodig. Als je met de hand je eigen brood bakt moet je wel kneden.
Hoe maak ik een zuurdesem starter?
Je maakt de starter door 50 gram volkorenmeel met 50 milliliter water te mengen, het mengsel zet je een paar dagen weg op kamertemperatuur. Je moet af en toe het mengels goed omroeren. Zodra er bubbeltjes verschijnen (gisting) meng je 100 gram volkorenmeel en 100 milliliter water door het mengsel. Na ongeveer een dag is het mengsel een brei vol belletjes geworden en ruikt het desem een beetje zurig. Dan haal je de inhoud weg op 50 gram na, het voelt een beetje zonde om te doen, maar dit is wel essentieel. Meng vervolgens opnieuw 100 milliliter water en 100 gram volkorenmeel door de desem. Na ongeveer een halve á hele dag is het de zuurdesem starter klaar voor gebruik.
De zuurdesem starten bewaar je in de koelkast, wanneer je een zuurdesembrood gaat bakken neem je 50 gram starter voor een brood van ongeveer 750 gram.