Amandelkaneeltwisters
INGREDIENTEN
Deeg:- 500 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 25 gram suiker
- 8 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 60 gram water, lauwwarm
- 160 gram (volle) melk, lauwwarm
- 100 gram ei (= 2 M eieren)
- 1 theelepel vanille extract
Vulling:
- 125 gram amandelmeel (= fijn gemalen amandelen)
- 100 gram suiker
- 25 gram golden syrup
- ± 45 gram water
- ¼ theelepel kaneel
Afwerking:
- gesmolten roomboter
- kaneelsuiker: meng 50 gram fijne tafelsuiker met 1 theelepel kaneel
Verder:
- zonnebloemolie om kom, handen en werkplek in te vetten
- bakplaten, bekleed met bakpapier of bakmatje
BEREIDINGSWIJZE
Deze heerlijke zoete broodjes gevuld met gemalen amandelen, suiker en kaneel kan echt niemand weerstaan. Gelukkig kun je ze invriezen zodat je ze altijd in voorraad kunt hebben :-).
Deze amandelkaneeltwisters zijn niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een beetje geduld hebben en van fröbelen houden.
Werkwijze deeg in standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak 10 – 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Kneed het deeg dan nog een paar minuten en probeer het weer.
Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Kneed het deeg dan nog een paar minuten en probeer het weer.
Volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Je kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koud water en koude melk en volg het recept hieronder vanaf het vormen.
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Kneed het deeg dan nog een paar minuten en probeer het weer.
1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af (met ingevet plastic folie of een douchemuts) en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het “gat” blijft staan.
Maak intussen de vulling: roer alle ingrediënten in een schaaltje door elkaar. Voeg als de vulling erg dik is nog een klein beetje water toe.
Vormen: stort het deeg op een heel licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 30 x 50 cm.
Verdeel de vulling over de bovenste helft van de deeglap. Laat aan de bovenkant een randje van ± 1 cm vrij. Maak dit randje nat met een beetje water.
Vouw het onderste deel van de deeglap over de vulling. Je hebt nu een lap deeg van 15 x 50 cm.
Rol met een deegroller over de deeglap om de twee lagen aan elkaar te laten “plakken”. Druk de rand aan de bovenkant op elkaar.
Snijd met een deegsteker van de linker- en de rechterkant een stukje (± 1 cm) af zodat je mooie rechte zijkanten krijgt. Verdeel de lap met de deegsteker in 16 stukjes van ± 3 cm. Het makkelijkst gaat dit door het deeg niet direct te snijden maar eerst met een deegsteker om de 3 cm een indruk in het deeg te maken.
Snijd de deeglap vervolgens met de deegsteker in repen.
Draai de uiteinden in tegengestelde richting (zoals je een handdoek uitwringt).
Verdeel de getwiste repen deeg enkele centimeters uit elkaar over een bakplaat (of twee bakplaten) bekleed met bakpapier of een bakmatje.
2e rijs: dek de deegrepen af met ingevet plastic folie of een bakfolie en laat ze 30 – 45 minuten rijzen.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C.
Bakken: bak de deegrepen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en lichtbruin. Als je de deegrepen over twee bakplaten hebt verdeeld bak je de tweede bakplaat met deegrepen direct na de eerste.
Afwerken: bestrijk de deegrepen direct nadat ze uit de oven zijn met een kwastje met gesmolten boter en bestrooi ze met kaneelsuiker. Laat ze op een rooster afkoelen.
Bewaren:de amandelkaneeltwisters zijn het lekkerst als ze net zijn afgekoeld. Wil je ze bewaren doe ze dan in een goed afgesloten plastic zak. Ze blijven 1 dag vers. Invriezen kan ook. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien, zak wel opendoen. Eventueel even in de oven opwarmen voordat je ze gaat serveren.
Veel bakplezier!