Basisrecept voor donuts
Het is vandaag Nationale Donutdag, maar natuurlijk zijn ze iedere dag lekker. Wil je donuts maken? Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Een fijn basisrecept vind je hieronder:
Ingrediënten
- 350 gr bloem
- 165 ml melk
- 1/2 tl zout
- 50 gr suiker
- 40 gr boter
- 7 gr gist
- 1 ei M.
- En je hebt olie nodig om in te frituren en bakpapier.
Bereidingswijze
- Bloem, zout, suiker, boter en het gist in een kom door elkaar roeren.
- Al roerend de natte ingrediënten toe toevoegen en kneden tot een samenhangend deeg
- (ei en de melk) en kneed het tot een samenhangend deeg met de hand of mixer. Speel een beetje met de melk, sommige meelsoorten nemen het beter op dan andere.
- Maak een bol van het deeg en doe het in een met olie ingevette kom, dek het af en laat ongeveer in 1-1,5 uur verdubbelen in volume.
- Verdeel het deeg in 10 balletjes als het voldoende is gerezen en druk je met je vinger een gat in het midden. Maak er een mooie donutvorm van en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakvorm of schaal.
- Laat ongeveer 30 minuten rijzen
- Verwarm ondertussen de olie in een geschikte pan of frituurpan en zet een bord klaar met een laag kristalsuiker erin als je er suiker omheen wil.
- Bak de donuts niet al te heet (ca 175C), want ze worden al snel donker. Keer ze halverwege om en de tijd is een beetje op gevoel. Over het algemeen is 1 tot 2 minuten per kant voldoende.
- Laat iets uitlekken op keukenpapier en haal door de kristalsuiker, waarna je ze laat afkoelen op een rooster. Voor glazuur versiering laat je ze eerst goed afkoelen.
Succes en eet smakelijk!