Sluiten

Categorieën

Filters
    Levine van Doorne - Zondag 28 Juni 2020

    Brood met dadels

    INGREDIENTEN

    Deeg:
    • 400 gram tarwebloem
    • 50 gram roggebloem
    • 5 gram droge gist
    • 8 gram zout
    • 155 gram water, 20 – 25 °C
    • 145 gram (volle) melk , 20 – 25 °C
    • 15 gram (schenk)stroop
    • 2 gram koekkruiden
    • 6 gram moutpoeder (optioneel)

     

    Vulling:
    • 125 gram ‘ready to eat dadels’, in stukjes gesneden

     

    Verder:
    • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
    • bakblik
    • bakpapier of bakmatje

     

    BEREIDINGSWIJZE

    Dit heerlijke lichtzoete en kruidige brood met dadels is lekker met een beetje boter, maar kaas smaakt er ook prima op. De bruine kleur komt door het gebruik van keukenstroop en moutpoeder. Het moutpoeder is optioneel, het kan zonder verder het recept te wijzigen weggelaten worden.

     

    Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

     

    Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

     

    Volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Je kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koud water en koude melk en voeg de dadels aan het einde van de kneedtijd toe. Volg het recept hieronder vanaf het vormen.

     

    Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

     

    Vulling door het deeg verdelen: laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan met de hand de vulling doorheen: stort het deeg op een met wat zonnebloemolie ingevette werkplek en rol het met een deegroller van links naar rechts uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel de helft van de dadels over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog een keer en vorm het deeg dan tot een bal. Let erop dat de vulling binnenin het deeg blijft.

     

    1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

     

    Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt met plastic folie of bakfolie 20 minuten liggen. Je kunt ook de kom waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg leggen.

     

    Bol het deeg vervolgens nog een keer op - nu wat steviger - om er een rond brood (een boule) van te maken of vorm er een langwerpig brood (een batard) van. Hoe je dat doet is te lezen in het artikel Brooddeeg vormen: boule en batard. Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakfolie.

     

    2e rijs:dek het deeg af en laat het in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het langzaam terug veert.

     

    Oven voorverwarmen:verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 ºC (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

     

    Bakken: bestuif het brood vlak voordat het de oven ingaat met een beetje (rogge)bloem. Bak het brood in het midden of onderin de oven in ± 40 minuten gaar en bruin.

     

    Laat het brood op een rooster volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden. Dit brood kan uitstekend ingevroren worden. Laat het brood ontdooien en piep het voor het serveren eventueel ± 5 minuten op in een op 180 °C voorverwarmde oven.

     

    Veel bakplezier!

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »