Sluiten
Levine van Doorne - Zondag 24 Juni 2020

Brood met havervlokken en honing

INGREDIENTEN

Deeg:
  • 300 gram karnemelk, 20 – 25 °C
  • 90 gram havervlokken
  • 20 gram honing
  • 315 gram tarwebloem
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter
  • 5 gram droge gist
  • 6 gram zout 

 

Garnering bovenkant brood:
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 1 ½  theelepel honing
  • havervlokken 

 

Verder:
  • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
  • broodbakvorm van ± 20 cm, ingevet en eventueel bekleed met bakpapier

 

BEREIDINGSWIJZE

Dit brood stond al een tijdje op mijn "ooit nog bakken" lijstje. Ik gebruik regelmatig karnemelk in brooddeeg. Het brood krijgt er een mooi en zachte kruim door. De karnemelk in combinatie met de havervlokken en een beetje honing is extra lekker. Geroosterd ook een toppertje!

 

Volgende keer ga ik een deel van de tarwebloem vervangen door volkorenmeel, ik denk dat het brood dan nog lekkerder wordt.

 

Het recept is afkomstig van Outlander Kitchen, ik heb het een klein beetje aangepast.

 

Roer de havervlokken en de honing door de karnemelk en laat het mengsel staan terwijl je de overige ingrediënten afweegt.

 

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog een beetje kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

 

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat, het mag nog een beetje kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Je kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koude karnemelk.

 

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog een beetje kleven. Weersta de neiging om meel toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

 

1e rijs: maak een bol van het deeg en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg 60 - 90 minuten op kamertemperatuur in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.

 

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt met plastic folie of bakfolie 20 minuten liggen. Je kunt ook de kom waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg leggen.

 

Vorm vervolgens het deeg tot een brood: 

 

  • rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
  • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
  • rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
  • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
  • maak de bovenkant van het deeg met water nat en rol het deeg door havervlokken
  • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.

 

2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug. Niet te lang laten rijzen anders stort het deeg in als je het gaat bestrijken met het boter-/honingmengsel.

 

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

 

Smelt de 15 gram boter en roer er de honing door. Bestrijk de bovenkant van het brood met het boter-/honingmengsel en strooi er havervlokken over.

 

Bakken: zet het bakblik op een bakplaat in de oven en bak het brood in ± 45 minuten gaar en lichtbruin. NB: de baktijd van dit brood is iets langer. Als je het te kort bakt blijft de binnenkant vochtig.

 

Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden. Invriezen gaat prima. Geroosterd ook erg lekker!

 

Veel bakplezier!

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »