Sluiten
Levine van Doorne - Zondag 27 Juni 2020

Bruine bolletjes met lijnzaad

INGREDIENTEN

Deeg:
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 6 gram droge gist
  • 20 gram volle melkpoeder
  • 20 gram gebroken lijnzaad
  • 5  gram moutpoeder
  • 9 gram zout
  • 25 gram zachte roomboter
  • 320 gram water, lauwwarm

 

Verder:
  • zonnebloemolie om kom, handen en werkplek in te vetten
  • bakplaat, bekleed met bakfolie of bakpapier

 

BEREIDINGSWIJZE

De bruine kleur van deze broodjes komt voor het grootste deel door de toevoeging van moutpoeder. Je kunt het moutpoeder ook weglaten, de broodjes worden dan lichtbruin. 

 

Mout is een volkomen onschuldige en natuurlijke smaak- en kleurstof die wordt gemaakt door gerstekorrels (het kan ook van rogge of tarwekorrels worden gemaakt) te laten ontkiemen en vervolgens te roosteren en te malen. De toevoeging van mout heeft naast kleur ook positieve effecten op de korstkleur en de uiteindelijke smaak en malsheid van het brood.

 

Tip: je kunt van dit deeg ook knoop- en vlechtbroodjes of een heel brood maken. Gebruik voor een heel brood een broodbakvorm van ± 25 cm. Baktijd: 35 - 40 minuten.

 

Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

 

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

 

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.

 

Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af.  Trek het deeg voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer.

 

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

 

Vormen: stort het deeg op een licht bebloemde of met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Bol de stukjes deeg nogmaals op en leg ze een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje (of verdeel ze over twee bakplaten). Dek het deeg af met ingevet plastic folie.

 

2e rijs: laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

 

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

 

Bakken: bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met wat roomboter. Laat de broodjes op een rooster afkoelen. Als je de bolletjes over twee bakplaten hebt verdeeld bak dan de tweede bakplaat direct na de eerste.

 

Veel bakplezier!

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »