De lekkerste croissants bak je zelf
Bijna iedereen houdt ervan: croissants! En laat het nou toevallig op 30 januari croissant dag zijn. De gebogen lekkernij doet denken aan heerlijke Franse ochtenden op de camping of in het hotel en aan samen genieten van een ontbijtje op bed of in de ochtendzon.
Tijd voor maken
Wil je ze thuis eens verrassen met échte zelf gemaakte croissants, dan heb ik hier een mooi recept voor je voor 12 stuks. Het is niet moeilijk om croissants te maken maar het rijzen en rusten duurt heel lang. De eerste keer dat ik het maakte had ik van tevoren niet goed gelezen dat het deeg ook een nacht in de koelkast moet en dat was best een teleurstelling. Nu hou ik er rekening mee. Stel je wil er zondag van genieten, begin dan zaterdagochtend op tijd met het maken van het deeg en lees het recept eerst goed door voor je eraan begint.
Benodigdheden
- 500 gram tarwebloem voor brood
- 250 gram koude boter, in blokjes gesneden
- 50 gram witte basterdsuiker
- 15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- 10 gram zout
- 300 milliliter melk (lauwwarm)
- 1 losgeklopt ei
- een kom
- plastic keukenfolie
- beetje bloem voor werkblad
- beetje olijfolie voor werkblad
- een deegroller
- bakpapier
- een oven
Stappenplan
- Meng de bloem, de suiker en het zout in een kom.
- Wrijf de gist fijn boven de kom.
- Giet de melk al roerend beetje bij beetje in de kom zodat alles goed mengt tot een deeg.
- Zet het geheel gedurende 15 minuten aan de kant.
- Besprenkel het werkblad met een beetje olijfolie.
- Pak het deeg en kneed het op het werkblad tot je een soepele, elastische bal hebt.
- Leg de bal terug in de kom, dek het af met plastic keukenfolie, zet de kom op een warme
plaats en laat het 45 tot 60 minuten staan. De deegbal neemt in volume toe. - Leg het deeg op op het werkblad en druk de luchtbellen er uit. Plaats het terug in de kom en
laat het daarna afgedekt met folie zo’n 6 tot 8 uur in de koelkast staan.De boter moet echt koud zijn!
- Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg erop .
- Druk het deeg uit tot een kruisvorm, het middenstuk moet ongeveer 12 centimeter zijn.
- Leg 60 gram boter (een kwart van het geheel) in het midden van het kruis. Sla vervolgens één
poot van het kruis dicht over het centrale deel heen. Leg daarna weer een kwart van de
koude boter in het middenstuk en sla een tweede poot van het kruis erover heen. Herhaal
deze stap nog twee keer, zodat alle boter en onder de poten verstopt zit en het kruis
helemaal is dichtgevouwen. - Rol het deeg uit tot een plak van 25 bij 50 centimeter. Zorg ervoor dat de boter niet tussen
het deeg uitloopt! Vouw deze lap nu in drieën en rol het wederom uit tot een plak van 25 bij 50 centimeter. Herhaal deze stap nog 1 keer, wikkel de lap in zijn geheel in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast om te rusten. - LET OP: dit uitrollen, vouwen en rusten herhaal je nog twee keer!
- Leg het deeg nu gedurende een hele nacht in de koelkast.
De volgende dag ..
- De volgende dag rol je het deeg uit tot een plak van circa 45 bij 35 centimeter en 5 millimeter (halve centimeter) dik en snij het in 6 gelijke rechthoeken van 15 x 17,5 cm. Vervolgens snij je deze 6 vlakken nog een keer diagonaal door tot 12 lapjes croissantdeeg.
- Rol de driehoekjes losjes op tot luchtige croissants en plaats ze op een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif een (thee)doek met bloem en leg deze doek losjes over de croissants. Het bloem zorgt ervoor dat de doek niet plakt aan het deeg.
Laat de croissants nog 1,5 uur rijzen.Eindelijk, bijna klaar!
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bestrijk de croissants met het losgeklopte ei en bak de croissants in 15 tot maximaal 20 minuten gaar in het midden van de oven.
Zo, dat duurde best een tijd. Maar zodra je je eigen gemaakte croissants hebt geproefd weet je dat
het zeker de moeite waard was!
Lekker met of zonder
De vraag is nu alleen nog ‘Wat doe je erop?’ De mogelijkheden zijn groot, van vanilleroom tot kaas en
van chocoladepasta tot aardbeien. Of je geniet gewoon van de pure lekkernij zonder beleg. Gelukkig
heb je tussendoor voldoende tijd om te bedenken met welk beleg je jezelf en je mede-genieter(s) blij
kunt maken!
P.S. Nog een tip; als je toch bezig bent. Maak het deeg dan in tweevoud. Niet een dubbele
hoeveelheid, maar echt twee stuks. Je kunt croissant namelijk heel goed in de vriezer bewaren nadat
je ze hebt opgerold en laten rusten. Niet eerder! Vries ze eerst een uur apart in, daarna kunnen ze in
een zak of bak samen worden bewaard. Bewaar ze tot drie weken.