Sluiten
Levine van Doorne - Zondag 20 Juni 2020

Earl Grey Tea Rolls

INGREDIENTEN

Deeg:
  • 2 zakjes Earl Grey thee voor 1 kopje thee
  • 240 gram kokend water
  • 25 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 350 gram tarwebloem
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 7 gram zout
  • geraspte schil van 2 limoenen 

 

Om te bestrijken na het bakken:
  • zachte of gesmolten boter

BEREIDINGSWIJZE

 

Als vocht in deze broodjes wordt Earl Grey thee gebruikt en dat geeft er samen met de geraspte limoenschil een aparte smaak aan. Lekker bij bijvoorbeeld een High Tea met hartig beleg of jam erop. Maak er dan "1-haps" broodjes van, ter grootte van een golfbal. Of serveer ze in een groter formaat bij de lunch. Kortom: je kunt er alle kanten mee uit.

 

Earl Grey is een melange van zwarte thee, op smaak gebracht met bergamotlolie, gewonnen uit de schil van de vruchten van de citrusachtige bergamotplant.

 

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer, maar het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand worden gekneed.

 

Giet het kokende water over de theezakjes en laat 15 minuten trekken. Haal de zakjes eruit (knijp ze goed uit) en laat de thee tot kamertemperatuur afkoelen.

 

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe de suiker en de gist in de kom en voeg de thee toe. Voeg 70 gram bloem toe en mix met de platte klopper tot een glad beslag. Voeg boter, zout, geraspte limoenschil en nog wat bloem toe. Mix 2 minuten. Voeg de resterende bloem toe en kneed nu met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg als het snel scheurt nog een paar minuten en probeer het weer.

 

1e rijs: maak een bol van het deeg en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

 

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het met een deegsteker in gelijke stukjes. Ik heb het deeg in 16 stukjes verdeeld van ± 37 gram. Bol ieder stukje deeg op en laat de bolletjes afgedekt ± 15 minuten liggen. Bol ieder bolletje nog een keer -nu wat steviger- op.

 

2e rijs: leg de bolletjes ± 2,5 cm uit elkaar op een bakplaat (bekleed bakpapier of bakfolie). Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

 

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

 

Bakken: bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct nadat ze uit de oven komen met boter. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

 

Bewaren: bewaar deze broodjes in een plastic zak. Ze kunnen ook prima ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien. Je kunt ze  ‘oppiepen’ in de oven (± 5 minuten op 200 °C), maar de korst blijft dan niet zacht.

 

Bron: Bernard Clayton's Complete Book of Small Breads

Veel bakplezier!

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »