Sluiten

Categorieën

Filters
    Ellen - Broodbakshop - Vrijdag 11 Maart 2022

    Gehaktbrood

    ‘Ooooh wat lekker! Gehaktbrood!’ Dat was de heerlijke reactie van mijn zus toen ze laatst bij ons
    kwam eten. Ik had niet veel tijd om iets voor te bereiden en wilde toch wat op tafel zetten dat net
    even anders was. Gehaktbrood dus. Lekker met frietjes en spruiten en appelmoes. Ik vind het de
    perfecte mix van anders, gezond, smakelijk en een beetje stout, want de frietjes laat ik mijn
    jongens gewoon halen bij de snackbar.

    Er zijn veel recepten te vinden op internet en natuurlijk kun je het voor jezelf zo ingewikkeld maken
    als je wil. Wil je het simpel houden, kruid dan je gehakt op dezelfde manier zoals je een gehaktbal
    maakt, in wezen kun je dan al iets heel lekkers op tafel zetten. Afhankelijk van wat je erbij eet kun
    je het afmaken met een lekkere saus zoals een bbq saus, biersaus of champignonsaus.

    Vleestip

    Het vlees dat wij eten komt van een boer uit onze omgeving die zijn eigen koeien slacht en
    verwerkt tot heerlijk mals en smakelijk vlees. Zonder toevoegingen en met aandacht voor het
    ambacht én het dier. De reden dat ik dit meld is dat dit vlees geen water bevat. Je kent het
    misschien wel, dat wanneer je een stukje vlees in de pan doet de bodem van je pan plotsklaps
    onder water staat. Als je gehakt met (veel) water gebruikt voor je gehaktbrood dan wordt hij nattig
    en klef. En je moet hem bovendien langer in de oven laten staan om het vocht te verdampen,
    waardoor het bovenste gedeelte kan uitdrogen. Wees je hier in ieder geval van bewust.

    Lekker ingewikkeld

    Wat ik zelf erg lekker vind is een gehaktbrood omwikkeld met ontbijtspek. Voor dit recept verwarm
    je de oven voor op 200 °C en vet je een cakevorm in. Deze bekleed je met de ontbijtspek. Dit doe
    je zo: je neemt een plakje en legt deze met een uiteinde op de bodem en laat hem langs de zijkant
    omhoog gaan zodat deze over de rand komt te hangen. Vervolgens leg je nog een plakje op de
    bodem, die je aan de andere kant van de cakevorm omhoog laat gaan. Dit doe je over de gehele
    lengte van de cakevorm. En op het laatst kun je de kopse kanten ook nog meepakken als je je
    gehaktbrood in zijn geheel wil inpakken. Nu heb je aan beide (lange) zijden van de cakevorm (of
    overal als je dat wil) een stukje ontbijtspek overhangen en op de bodem overlappen de plakjes
    ontbijtspek elkaar. Zo, dat is wat lastig uitleggen, maar als ik je nu vertel dat je door dit te doen het
    gehaktbrood straks kunt dichtvouwen met de spek, dan maakt dat vast veel duidelijk mocht dat
    nog niet zo zijn ;-)

    Ingrediënten

    Wat je gebruikt voor dit eenvoudige, maar o zo smakelijke gehaktbrood is het volgende:

    • 750 gram gehakt
    • 1 uitje en 1 teen knoflook
    • zout en peper naar smaak
    • 1 eetlepel mosterd
    • 1 ei
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 1 eetlepel zoete ketjap
    • 2,5 eetlepel paneermeel
    • 150 gram rauwe ontbijtspek plakjes
    • olie om de bakvorm in te vetten

    Recept

    Verder is het eigenlijk mega-eenvoudig om dit smakelijke broodje te maken. In een grote kom breng je je gehakt op smaak met zout en peper. Daarna voeg je alle overige ingrediënten toe. Het geheel meng en kneed je goed door elkaar tot een gelijkmatige massa. Voor een extra bite, kun je nog een fijngesneden rode peper toevoegen, zorg ervoor dat het niet te pittig wordt, dan gaat het overheersen over de overige ingrediënten. Verdeel het gehaktmengsel over de cakevorm en druk het goed aan. Vouw vervolgens de overhangende spek over het gehakt zodat mooi dicht zit en er goed uitziet. Het gehaktbrood gaat 50 minuten in de oven. De spek wordt goudbruin en krokant, check wel even of het gehakt goed gaar is. Loopt het water je al in de mond? Mij wel, haha.

    Recepten & Blogs

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »