Gehaktbrood
‘Ooooh wat lekker! Gehaktbrood!’ Dat was de heerlijke reactie van mijn zus toen ze laatst bij ons
kwam eten. Ik had niet veel tijd om iets voor te bereiden en wilde toch wat op tafel zetten dat net
even anders was. Gehaktbrood dus. Lekker met frietjes en spruiten en appelmoes. Ik vind het de
perfecte mix van anders, gezond, smakelijk en een beetje stout, want de frietjes laat ik mijn
jongens gewoon halen bij de snackbar.
Er zijn veel recepten te vinden op internet en natuurlijk kun je het voor jezelf zo ingewikkeld maken
als je wil. Wil je het simpel houden, kruid dan je gehakt op dezelfde manier zoals je een gehaktbal
maakt, in wezen kun je dan al iets heel lekkers op tafel zetten. Afhankelijk van wat je erbij eet kun
je het afmaken met een lekkere saus zoals een bbq saus, biersaus of champignonsaus.
Vleestip
Het vlees dat wij eten komt van een boer uit onze omgeving die zijn eigen koeien slacht en
verwerkt tot heerlijk mals en smakelijk vlees. Zonder toevoegingen en met aandacht voor het
ambacht én het dier. De reden dat ik dit meld is dat dit vlees geen water bevat. Je kent het
misschien wel, dat wanneer je een stukje vlees in de pan doet de bodem van je pan plotsklaps
onder water staat. Als je gehakt met (veel) water gebruikt voor je gehaktbrood dan wordt hij nattig
en klef. En je moet hem bovendien langer in de oven laten staan om het vocht te verdampen,
waardoor het bovenste gedeelte kan uitdrogen. Wees je hier in ieder geval van bewust.
Lekker ingewikkeld
Wat ik zelf erg lekker vind is een gehaktbrood omwikkeld met ontbijtspek. Voor dit recept verwarm
je de oven voor op 200 °C en vet je een cakevorm in. Deze bekleed je met de ontbijtspek. Dit doe
je zo: je neemt een plakje en legt deze met een uiteinde op de bodem en laat hem langs de zijkant
omhoog gaan zodat deze over de rand komt te hangen. Vervolgens leg je nog een plakje op de
bodem, die je aan de andere kant van de cakevorm omhoog laat gaan. Dit doe je over de gehele
lengte van de cakevorm. En op het laatst kun je de kopse kanten ook nog meepakken als je je
gehaktbrood in zijn geheel wil inpakken. Nu heb je aan beide (lange) zijden van de cakevorm (of
overal als je dat wil) een stukje ontbijtspek overhangen en op de bodem overlappen de plakjes
ontbijtspek elkaar. Zo, dat is wat lastig uitleggen, maar als ik je nu vertel dat je door dit te doen het
gehaktbrood straks kunt dichtvouwen met de spek, dan maakt dat vast veel duidelijk mocht dat
nog niet zo zijn ;-)
Ingrediënten
Wat je gebruikt voor dit eenvoudige, maar o zo smakelijke gehaktbrood is het volgende:
- 750 gram gehakt
- 1 uitje en 1 teen knoflook
- zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel mosterd
- 1 ei
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel zoete ketjap
- 2,5 eetlepel paneermeel
- 150 gram rauwe ontbijtspek plakjes
- olie om de bakvorm in te vetten
Recept
Verder is het eigenlijk mega-eenvoudig om dit smakelijke broodje te maken. In een grote kom breng je je gehakt op smaak met zout en peper. Daarna voeg je alle overige ingrediënten toe. Het geheel meng en kneed je goed door elkaar tot een gelijkmatige massa. Voor een extra bite, kun je nog een fijngesneden rode peper toevoegen, zorg ervoor dat het niet te pittig wordt, dan gaat het overheersen over de overige ingrediënten. Verdeel het gehaktmengsel over de cakevorm en druk het goed aan. Vouw vervolgens de overhangende spek over het gehakt zodat mooi dicht zit en er goed uitziet. Het gehaktbrood gaat 50 minuten in de oven. De spek wordt goudbruin en krokant, check wel even of het gehakt goed gaar is. Loopt het water je al in de mond? Mij wel, haha.