Sluiten
Ellen - Broodbakshop.nl - Vrijdag 27 November 2021

Herfstbrood met rozijnen en kaneel

Eerder schreef ik al over de herfst met zijn prachtige kleuren en de fijne gemengde gevoelens van
gezonde kou en gezelligheid die dit seizoen kan oproepen. Hoe heerlijk is het om buiten een frisse
neus te halen waarna de behaaglijkheid van je huis je als een warme jas omarmt. Maar nog leuker
wordt het natuurlijk als er een lekker broodje op je te wachten staat ;-)

Met thee of soep

Bij dit seizoen hoort een lekker stevig brood. Het liefst eet ik hem met een neutraal kopje thee erbij,
zodat de smaak van het brood goed tot zijn recht komt. Maar na een stevige boswandeling wil ik er
nog wel eens een kopje tomatensoep bij serveren. En dan lekker met z’n allen op de bank met een
filmpje. Nou ja, vaak komen we er al niet uit wat voor film het moet worden, want hier in huis heb ik
twee pubers en een papa die allemaal mega-eigenwijs zijn. Er is er dan vaak één die op zijn tablet
iets kijkt, want ja ‘zo’n stomme film ga ik echt niet met jullie kijken!’ Maar goed we zijn dan in ieder
geval bij elkaar.

Recept

Terug naar het brood. Wil je een lekker herfstbrood maken dan raad ik deze beslist aan:
herfstbrood met rozijnen en kaneel. Let op: het rijzen duurt even, dus wel handig om even te
plannen wanneer je dit brood wilt maken.


Ingrediënten

  • 300 gram meergranen meel
  • 200 gram volkoren meel
  • 300 ml handwarm water
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje bakkersgist
  • 500 gram rozijnen
  • 100 gram gehakte walnoten
  • 5 eetlepels honing
  • 2 theelepels kaneel

 

Werkwijze

  1. Doe het meel, de kaneel, het zout, de noten en de rozijnen in de beslagkom.
  2. Strooi in een klein gaatje in het midden de suiker en de gist, waarna je het water en de honing
    langzaam in het kuiltje giet terwijl je het ondertussen met een vork goed roert. Het is klaar als het
    meel en water volledig zijn gemengd.
  3. Kneed het ontstane deeg ongeveer 10 minuten met de hand op een met bloem bestoven
    ondergrond tot een elastisch deeg.
  4. Laat het deeg in een met theedoek of linnen doek afgedekte kom drie uur rijzen totdat deze
    twee keer zo groot is geworden
  5. Rol het uit tot twee ronde lappen. Leg op elkaar en vouw de randen van de bovenste lap naar
    binnen en daarna de onderste lap deeg er overheen. Als het goed is ontstaat er een ronde vorm.
  6. Leg het brood met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier en laat het onder de
    theedoek nog 20 minuten rijzen.
  7. Bestrooi het brood met wat bloem, snijd het overdwars aan de bovenkant in en bak het 30
    minuten in een voorverwarmde oven op 200℃.

Tips

Terwijl ik het typ ruik ik al haast die heerlijke geur die van het brood afkomt! Ik heb nog een paar
kleine tips voor de variatie. Je kunt het brood goed eten met een stukje Franse kaas. Zelf hou ik er
niet van, maar er zijn voldoende liefhebbers. De kaas past goed bij de walnoten in het brood en het
stevige volkoren meel. Als ik neefjes en nichtjes of vriendjes van mijn kids op visite heb dan doe ik
er stiekem wel eens een zakje vanillesuiker door. Lekker slecht, maar ach soms mag je ze best

verwennen. Je kan ook de walnoten deels vervangen door gehakte hazelnoten. Afhankelijk van je
voorkeur kun je de noten grof of fijner hakken. Maar niet te fijn, want dan hebben de noten te veel
invloed op de structuur van het brood en dat is jammer.
Nou ik weet wat ik nu ga doen, een herfstbrood bakken! Maar eerst rozijnen halen want die zijn op.
Zul je net zien, moet ik eerst naar buiten de herfst in. Heerlijk!

  • Team Broodbakshop

    Geplaatst op zondag 21 november 2021 21:36

    Beste heer Timmers, u heeft helemaal gelijk en een scherp oog voor detail ;-). Helaas hebben wij nog geen correcte afbeelding welke wij kunnen gebruiken. Als u een brood via het recept bakt.. uw ervaringen deelt én wat leuke afbeeldingen schiet van het eindproduct, krijgt u van ons een fijne kortingsbon! Fijne avond en hoop van u te horen. Team Broodbakshop.nl

Toon meer

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »