Krentenbrood
INGREDIENTEN
- 475 gram tarwebloem
- 9 gram droge gist
- 20 gram suiker
- 9 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 160 gram karnemelk, 20 – 25 °C
- 130 gram water, 20 – 25 °C
Vulling:
- 375 gram krenten
Verder:
- zonnebloemolie om kom, werkplek en handen in te vetten
- broodbakblik 30 cm, ingevet
- zachte boter om het brood na het bakken mee te bestrijken
BEREIDINGSWIJZE
Een sneetje krentenbrood gaat er altijd wel in! Het deeg heb ik gekneed met de Espressions MixMaster. In ongeveer 12 minuten kneed deze machine een mooi deeg waar je met gemak een vliesje van kunt trekken. Voor uitleg over kneden en hoe en waarom je een vliesje van het deeg moet kunnen trekken is te lezen in het artikel Een cursus brood bakkenin een notendop, punt 3.
De krenten heb ik er met de hand doorgewerkt. Als je dit met een kneedmachine doet bestaat het gevaar dat je de krenten kapot kneed, zeker als je ze eerst hebt laten wellen. Er komt dan suiker uit de krenten vrij en die suiker hindert het rijsproces. Hoe je de krenten er met de hand doorkneed staat beschreven in het recept hieronder. In dit filmpje waarin ik een kerststol maak kun je zien hoe ik de vulling er met de hand doorkneed ((vanaf 1.12 minuut).
De karnemelk in dit goed gevulde krentenbrood zorgt voor een extra zachte structuur. De smaak van karnemelk proef je overigens niet terug in het brood.
Tip: je kunt de krenten ook vervangen door rozijnen.
Wel de krenten 15 minuten in lauw water. Laat ze goed uitlekken en dep ze met keukenpapier goed droog voordat je ze door het deeg mengt. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen. Laat ze dan de hele nacht in een vergiet uitlekken/drogen.
Deeg kneden in een standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.
Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Je kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koude karnemelk en koud water en voeg de krenten tegen het einde van de kneedtijd toe.
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.
Vulling door het deeg verdelen: laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan met de machine of met de hand de vulling doorheen.
Met de hand vulling erdoor werken: stort het deeg op een met wat zonnebloemolie ingevette werkplek en rol het met een deegroller van links naar rechts uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer en vorm het dan tot een bal. Pas op dat de vulling binnenin het deeg blijft.
1e rijs: leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt met plastic folie of bakfolie 20 minuten liggen. Je kunt ook de kom waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg leggen.
Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
- rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
- vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
- rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
- rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
- leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Je kunt hier even spieken mocht bovenstaande uitleg niet helemaal duidelijk zijn.
2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
Bakken: zet het bakblik op een bakplaat in de oven en spuit met een plantenspuit water op de wanden van de oven. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood in ± 40 minuten gaar en bruin. Leg er als de bovenkant van het deeg te snel kleurt na ± 20 minuten een velletje aluminiumfolie over.
Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en bestrijk de bovenkant met een kwastje met boter (je hoeft de boter niet eerst te smelten). Laat het brood op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden. Het brood kan prima ingevroren worden.
Veel bakplezier!
Team Broodbakshop
Geplaatst op maandag 21 november 2022 12:35
Beste Gerda, dat is afhankelijk van het type programma's dat je broodbakmachine heeft. Kneden en rijzen moet geen probleem zijn. Voor het bakken kunt u het beste zelf uitproberen.
Toon meer