Sluiten
Levine van Doorne - Zondag 1 Juni 2020

Meergranenbroodjes

INGREDIENTEN

Deeg:
  • 260 gram tarwebloem
  • 25 gram volkorenmeel
  • 25 gram roggemeel
  • 12 gram zonnebloempitten
  • 12 gram (geroosterd) sesamzaad
  • 12 gram lijnzaad
  • 4 gram droge gist
  • 6 gram zout
  • 10 gram zonnebloemolie
  • 200 gram water, kamertemperatuur
Verder:
  • zonnebloempitten of sesamzaadjes voor bovenop de broodjes (optioneel)
  • bakblik voor mini broodjes, ingevet
  • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten

 

BEREIDINGSWIJZE

 

Deze broodjes worden gebakken in een mini broodbakvorm of losse mini broodbakvormpjes. Met deze hoeveelheid deeg bak je 8 van deze lekkere meergranenbroodjes. Je kunt ze invriezen. Handig om in voorraad te hebben! Je kunt van dit deeg uiteraard ook bolletjes of puntjes maken en ze op een bakplaat bakken.

 

Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer eventueel met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

 

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten (op bijvoorbeeld de pizzastand), doe het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

 

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

 

Vormen: stort het deeg op een licht bebloemde of met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 8 gelijke stukjes (± 70 gram). Bol de stukjes deeg op en laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk ieder bolletje plat en rol het lapje op. Knijp de naad dicht. Maak de broodjes met een kwastje met water nat en rol ze door zonnebloempitten of sesamzaad. Je kunt ze natuurlijk ook kaal laten. Leg de broodjes met de naad naar beneden in het ingevette bakblik/ingevette bakblikjes. Dek het deeg af met ingevet plastic folie.

 

2e rijs: laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

 

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

 

Bakken: bak de broodjes in het midden van de oven (zet de bakvorm op een bakplaat) in ± 20 minuten gaar en bruin. Los de broodjes direct na het bakken uit de bakvorm en laat ze op een rooster afkoelen.

 

Veel bakplezier!

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »