Recept voor pompoenbrood
Wie is er nou niet dol op pompoenbrood?! De heerlijke knapperige korst, de zachte binnenkant en de
bite van pompoenpitten maakt van deze lichtmeergranen broodvariant een echte lekkernij. Het
natte herfstweer en Halloween dat weer voor de deur is wat ons betreft een uitstekend excuus om
weer eens zo’n heerlijke broodverwenner te bakken!
Ingrediënten pompoenbrood
Als je een pompoenbrood ‘met de hand’ wilt maken heb je het volgende nodig:
- 500 gram pompoenbroodmeel
- 10 gram droge gist
- 250 – 290 gram water
- handje pompoenpitten
Pompoenmeel van Broodbakshop is een mix van o.a. tarwe- en roggebloem, pompoenpitten,
havervlokken, zonnebloempitten en lijnzaad. Hij is dus goed gevuld, zonder dat het brood zwaar op
de maag ligt.
Een heerlijk brood in 8 stappen
- Meng het pompoenbroodmeel en de gist en meet de temperatuur van de omgeving en de
ingrediënten. - Maak een som: 66 – de omgevings- én ingrediëntentemperatuur = temperatuur van het
water. - Voeg nu het water op de juiste temperatuur toe en kneed het deeg tot het een temperatuur
van 27°C graden heeft. - Maak van het deeg een gladde bol en laat hem ongeveer 25 minuten op kamertemperatuur
rijzen, onder een vochtige doek of gebruik hiervoor een rijsmandje. - Na het rijzen het deeg uitrollen op een met bloem bestoven plek, losjes opbollen en weer 25
minuten laten rijzen als bij stap 4. - Vet je bakblik in met olie of boter en rol het deeg uit. Vouw nu eerst de rechterkant tot over
het midden en daarna de linkerkant en rol daarna uit tot de breedte van je bakblik. - Rol je deeg vervolgens op en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het
afgedekt met een vochtige doek 60 minuten rijzen. - Stooi een handje pompoenpitten over het deeg en bak het af in ca. 30 tot 35 minuten in een
conventionele voorverwarmde oven op 230°C.
Broodbaktip Broodbakbol
Brood bakken in de broodbakmachine is populair en trendy. Maar wil je je brood echt die
versgebakken en aromatische sensatie geven van een ambachtelijk brood? Dan is een goede tip de
Broodbakbol van Emile Henry in het rood of zwart. Deze fraaie bol zorgt ervoor dat je oven wordt getransformeerd tot
een traditionele broodoven. Het vuurvaste keramiek en klokvormige deksel garanderen een goede
vocht- en luchtvochtigheidbalans. Het resultaat is een luchtig, goed gerezen brood met knapperige
korst. En optimaal broodgenot natuurlijk.
Genieten
Of je hem in de broodbakmachine, volledig met de hand of met de Broodbakbol maakt; een vers
gebakken pompoenbrood – en wij eten hem het liefst met een laagje roomboter, als hij nog een
beetje warm is – is blijvend populair en niet te versmaden! Genieten maar!