Spiraalbrood (Rye Swirl Bread)
INGREDIENTEN
Licht deeg:- 175 gram tarwebloem
- 75 gram roggemeel (te vervangen door roggebloem)
- 5 gram zout
- 5 gram suiker
- 3 gram droge gist
- 5 gram olijfolie
- 5 gram melassestroop of keukenstroop
- 155 gram water, 20 – 25 °C
Donker deeg:
- 175 gram tarwebloem
- 75 gram roggemeel (te vervangen door roggebloem)
- 5 gram zout
- 5 gram suiker
- 3 gram droge gist
- 5 gram olijfolie
- 10 gram melassestroop of keukenstroop
- 10 gram cacao opgelost in 15 gram water
- 155 gram water, 20 – 25 °C
Verder:
- zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
- broodbakblik van ± 25 cm, ingevet
BEREIDINGSWIJZE
Voor dit brood kneed je twee aparte degen, 1 x van de ingrediënten voor het lichte deeg en 1 x van de ingrediënten voor het donkere deeg. Na de 1e rijs rol je beide degen uit tot een lap, legt ze op elkaar en vervolgens rol je het deeg op. Voila: een spiraalbrood.
Het donkere deeg wordt gekleurd met cacao, maar daar proef je eigenlijk niets van. Het is dus geen chocoladebrood. In plaats van roggemeel kun je ook roggebloem gebruiken.
Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.
Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om meel toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.
1e rijs: maak een bol van beide degen en leg ze in licht met zonnebloemolie ingevette kommen. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kommen af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg in 45 – 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol beide stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt met plastic folie of bakfolie 20 minuten liggen. Je kunt ook de kommen waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg leggen.
- rol beide deegbollen met een deegroller uit tot een lap van ± 20 x 35 cm;
- leg de deeglappen op elkaar (het donkere deeg bovenop het lichte deeg);
- rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
- leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
Bakken: zet het bakblik op een bakplaat in de oven en spuit met een plantenspuit water op de wanden van de oven. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin. Dek als de bovenkant te snel bruin wordt het brood na ± 20 minuten af met een stuk aluminiumfolie.
Stort het brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.
Bron: aangepast recept uit Global Baker - Dean Brettschneider
Veel bakplezier!