Suikerbrood met speculaaskruiden
INGREDIENTEN
Deeg:- 500 gram tarwebloem
- 15 gram speculaaskruiden
- 7 gram droge gist
- 9 gram zout
- 300 gram volle melk, 20 – 25 °C
- 50 gram gembersiroop
- 75 gram zachte ongezouten boter, in klontjes
Vulling:
- 200 - 220 gram parelsuiker (P4 of P5)
- 15 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
Verder:
- zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
- 2 kleine aluminium bakvormen of 1 gewoon broodbakblik van ± 25 cm, dik ingevet met roomboter (en broodbakblik bekleed met bakpapier)
BEREIDINGSWIJZE
Suikerbrood maar dan anders: suikerbrood met speculaaskruiden. Met onderstaand recept bak je twee kleine broden of 1 grotere. Ik gebruik zelf altijd aluminium bakvormen om suikerbrood in te bakken. Als je die niet hebt kun je het brood ook in een gewone broodbakvorm bakken, maar vergeet dan niet de vorm met bakpapier te bekleden (eerst ook dik invetten met roomboter). De broden kunnen ingevroren worden, handig om in voorraad te hebben!
Hieronder staat de beschrijving voor het deeg kneden in een standmixer, het deeg kan uiteraard ook met de hand of in een broodbakmachine gekneed worden. Kneed de suikerparels er met de hand door als je een broodbakmachine gebruikt, de suikerparels zijn scherp en zullen het bakblik van de broodbakmachine beschadigen.
Werkwijze deeg kneden in een standmixer:meng tarwebloem, speculaaskruiden, droge gist en zout in de kom. Roer melk en gembersiroop door elkaar, voeg dit bij het bloemmengsel en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak tot het vocht is opgenomen door de bloem (± 5 minuten). Voeg dan de boter klontje voor klontje toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.
1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen.
Vulling erdoor werken: meng de parelsuiker met de gesmolten boter. Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk of rol het deeg uit tot een rechthoek. Strooi de helft van de suikerparels erover en vouw het deeg als een brief in 3-en. Druk of rol het deeg nogmaals uit tot een rechthoek, strooi de andere helft van de suikerparels erover en vouw het weer als een brief in 3-en. Snijd nu het deeg met een deegsteker in stukken en kneed ze weer samen. Herhaal het in stukken snijden en samen kneden zonodig nog een keer tot de suikerparels goed door het deeg gemengd zijn.
Vormen: verdeel het deeg in twee gelijke stukken en bol de stukken deeg losjes op. Laat afgedekt 20 minuten liggen. Rol ieder stuk deeg tot een rechthoek (let erop dat ze niet breder worden dan de bakblikken) en rol ze vanaf de bovenkant op, knijp de naad dicht. Leg de deegrollen met de naad naar beneden in de bakblikken.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C.
2e rijs: laat de broden in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het langzaam terugveert.
Bakken: bak de broden in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. Als je de broden in een gewone broodbakvorm hebt gebakken los ze dan direct na het bakken uit de vorm, als je ze in aluminium vormen hebt gebakken kun je ze in de vorm laten afkoelen. Laat de broden afkoelen op een rooster. Ze kunnen, goed verpakt in een diepvrieszak, ingevroren worden.
Veel bakplezier!