Sluiten
Levine van Doorne - Zondag 27 Juni 2020

Zachte lichtbruine bolletjes

INGREDIENTEN

Poolish:
  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram water
  • 0,3 gram droge gist

 

Deeg:
  • de poolish
  • 200 gram tarwebloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 210 gram melk, bij voorkeur volle, maar halfvolle mag ook
  • 10 gram suiker (optioneel)
  • 4 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter

 

Verder:
  • zonnebloemolie om kom, handen en werkplek in te vetten
  • havervlokken, sesamzaad en/of maanzaad voor de bovenkant (optioneel)
  • bakplaat

 

BEREIDINGSWIJZE

 

Deze zachte lichtbruine bolletjes worden net als dit volkorenbrood (klik op de link voor uitleg over het voordeeg) met een voordeeg gemaakt. Een voordeeg waarin gelijke hoeveelheden bloem en/of meel en vocht wordt gebruikt wordt een poolish genoemd. Naast bloem/meel en water wordt een klein beetje gist toegevoegd. Een poolish bevat geen zout.

 

Maak de poolish 6 - 8 uur van tevoren: meng de tarwebloem met het water en de droge gist in een kom door elkaar. Let erop dat de kom groot genoeg is. Dek de kom af met plastic folie of een douchemuts en laat het mengsel 6 – 8 uur op kamertemperatuur staan. In die tijd gaat het mengsel bubbelen en rijzen. Let erop dat je de poolish gebruikt voordat hij weer in gaat zakken.

 

Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg als het snel scheurt nog een paar minuten en probeer het weer.

 

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

 

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

 

1e rijs: maak een bol van het deeg en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

 

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het met een deegsteker in 12 stukjes (± 70 gram). Bol ieder stukje deeg op en laat de bolletjes afgedekt ± 15 minuten liggen. Bol ieder bolletje nog een keer -nu wat steviger- op.  Eigenlijk is het vormen van bolletjes hetzelfde als het vormen van een rond brood, klik hier voor mijn filmpje over het vormen van een rond brood. Klik hier voor nog een filmpje over het vormen van bolletjes.

 

Afwerking (optioneel): bestrijk de bolletjes met een kwastje met water en bestrooi ze havervlokken, sesamzaad en/of maanzaad.

 

2e rijs: leg de bolletjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakfolie). Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

 

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

 

Bakken: bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

 

Bewaren: bewaar deze broodjes in een plastic zak. Ze kunnen ook prima ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien. Je kunt ze  ‘oppiepen’ in de oven (± 5 minuten op 200 °C), maar de korst blijft dan niet zacht.

Veel bakplezier!

Recepten & Blogs

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »