U WINKELT BIJ FOODIESTORE

 

    • Ambachtelijk en eerlijke producten
    • Snelle levering
    • 14 dagen bedenktijd

Vragen? Mail ons - 24/7 Bereikbaar

Terug naar homepage

Nachtbrood, brood van lang gerezen deeg

Levertijd: Direct leverbaar

Nachtbrood is een boek over goed brood, onder de intrigerende titel Nachtbrood telt het boek 141 bladzijden, waarvan 1/3de theorie is en 2/3de praktijk.
 19,95
Aantal:

Nachtbrood - Ineke Berentschot

Meer Views

  • Nachtbrood - Ineke Berentschot
  • Nachtbrood - Ineke Berentschot

Productbeschrijving

Schrijfster Ineke Berentschot brengt in Nachtbrood haar ervaringen bijeen van dertig jaar broodbakken: eerst als professioneel bakker, daarna als fervent thuisbakker en maker van de website www.wiebaktmee.nl. Ze is zowel praktijkvrouw als onderzoeker. De rode draad in het boek is brood van lang gerezen deeg. Of dat nu ´s nachts gebeurt of overdag, zolang het deeg maar ruim de tijd krijgt. In het boek worden acht verschillende rijsmethodes beschreven, waaronder met zuurdesem, met zuurdesem en gist en met vloeibaar voordeeg. De auteur gaat uitvoerig in op de werking van zuurdesem. Dit was eeuwenlang – voordat de gist fabrieksmatig werd vervaardigd – het rijsmiddel van ons dagelijks brood. In Nachtbrood leert de (thuis)bakker zelf zuurdesem maken en onderhouden. Het tweede deel van het boek gaat in op de praktijk. Ruim twintig bakkers laten zien hoe ze hun broden maken. In totaal bevat het boek 58 broodrecepten. Nachtbrood is geïllustreerd met prachtige foto’s. Je kunt het brood bijna ruiken. Nachtbrood is bedoeld voor de professionele bakker, voor de kok die brood wil bakken en natuurlijk voor iedereen die thuis brood bakt. Nachtbrood geeft diepgaand inzicht in wat brood is, wat er allemaal in zit en hoe het gemaakt wordt.

 

Blurp Nachtbrood

“Brood van goede kwaliteit is verkeerd geschreven,” beweert een van de bakkers uit Nachtbrood. “Het moet zijn: ‘van goede kwalitijd!’” Deze rake opmerking illustreert waar dit boek om draait: brood van lang gerezen deeg. Nachtbrood bestaat uit twee delen: theorie en praktijk. In het theoretische deel beschrijft Ineke Berentschot op heldere wijze de achtergronden van goed brood. Dit doet ze aan de hand van haar grote voorbeeld Raymond Calvel en andere broodgoeroes uit de geschiedenis. Het complete natuurlijke fermentatieproces wordt onder de loep genomen, wat niet alleen buitengewoon leerzaam is, maar ook leuk om te lezen. Het bijzondere rijsproces van brooddeeg kent geen geheimen meer na het lezen van Nachtbrood. In het praktijkdeel komen 22 bakkers van allerlei pluimage aan het woord. Ze delen de recepten van hun favoriete broden – bijna zestig in totaal – en begeleiden de lezer stap voor stap door hun werkwijze. Het enthousiasme van de auteur en de passie van de bakkers werken aanstekelijk. Nachtbrood staat bol van de kennis. Het is een boek dat thuishoort in elke bakkerij, elke restaurantkeuken en op het aanrecht van elke thuisbakker.

 

Over Ineke Berentschot

Ineke Berentschot (1952) is geboren op een boerderij in de Achterhoek. In haar jeugd denderde de combine nog niet over de akkers en hielp de hele familie nog met de roggeoogst. Zou haar grote passie voor brood daar en toen zijn ontkiemd? Na haar opleiding aan de Sociale Academie was Ineke enige tijd werkzaam als  maatschappelijk werkster. Vervolgens werd ze in 1981 vennoot bij biologische bakkerij De Kuch in Uden. Gedurende de acht jaren dat ze hier werkte, gingen er honderdduizenden broden door haar handen. Na haar professionele bakkersbestaan, studeerde Ineke aan de schrijversvakschool ’t Colofon. Terwijl ze bijna twee decennia werkte als postbode, bleef de liefde voor het schrijven en het broodbakken. “Het mooie van broodbakken is, dat als je meel, water en gist of zuurdesem bij elkaar brengt, zich vanzelf processen gaan afspelen. Je hoeft niets te doen, er is alleen tijd voor nodig…” Ineke schrijft sinds 2008 over broodbakken op haar website www.wiebaktmee.nl. Nachtbrood is haar derde boek over brood. 

Productspecificaties

Auteur(s) Ineke Berentschot
Uitgever Trophonios Publishing
Verschijningsjaar 2014
Aantal pagina's 141
Bindwijze Hardcover
Afmetingen 225 x 245 mm
Artikelnummer BS26010001
ISBN 9789491728082