

- Ambachtelijk en eerlijke producten
- 14 dagen bedenktijd op non-food*
- Vragen? Mail ons - 24/7 bereikbaar
- Snelle levering
Dit bakboek is geschikt voor de thuisbakkers en voor de professionele bakkers, die met oude granen en met Nederlands graan willen werken. Het boek reikt allerlei technieken aan om van deze granen mooi brood te bakken.In het boek staan 55 broodrecepten. De granen die de hoofdrol spelen: eenkoorn, emmer, rivet, spelt en gewone tarwe, als ook rogge en tritordeum. Het boek bevat ook recepten voor glutenarme en glutenvrije broden, met bijvoorbeeld haver, gerst en boekweit.
Het boek is ook bestemd voor wie alles wil weten over de lange historie van granen en hoezeer de mens hiermee verbonden is. Je leest over elke aparte tarwesoort – van eenkoorn tot en met de gewone tarwe - over rogge en andere granen, en over pseudogranen. Over hoe oude granen verdwenen, hoe landrassen verdwenen. En hoe belangrijk het is om ze uit de vergetelheid te halen en om ze uit te zaaien. Dat zie je overal ter wereld gebeuren.
Tot slot lees je wat er specifiek is aan het telen van oude granen, hoe bijzonder het is dat we nog zoveel molens in ons land hebben, die hier meel van kunnen malen. Je ziet hoe uit de teelt van oude granen nieuwe verbanden voortvloeien tussen teler, molenaar, bakker en consument.
Ineke Berentschot (1952) is geboren op een boerderij in de Achterhoek. In haar jeugd denderde de combine nog niet over de akkers en hielp de hele familie nog met de roggeoogst. Zou haar grote passie voor brood daar en toen zijn ontkiemd? Na haar opleiding aan de Sociale Academie was Ineke enige tijd werkzaam als maatschappelijk werkster. Vervolgens werd ze in 1981 vennoot bij biologische bakkerij De Kuch in Uden. Gedurende de acht jaren dat ze hier werkte, gingen er honderdduizenden broden door haar handen. Na haar professionele bakkersbestaan, studeerde Ineke aan de schrijversvakschool ’t Colofon. Terwijl ze bijna twee decennia werkte als postbode, bleef de liefde voor het schrijven en het broodbakken. “Het mooie van broodbakken is, dat als je meel, water en gist of zuurdesem bij elkaar brengt, zich vanzelf processen gaan afspelen. Je hoeft niets te doen, er is alleen tijd voor nodig…” Ineke schrijft sinds 2008 over broodbakken op haar website www.wiebaktmee.nl. Oude granen, nieuw brood is haar vierde boek over brood.
Toon meer
Toon meer